Как да поискаме по-добра работа или повишение

От както свят светува, или по-скоро както парите са на власт, едва ли има човек, който да не мечтае за повече парични облаги – по-висока заплата, повишение в службата, бонуси, парични награди и т.н.

Тези от вас, които дълго време работят една и съща работа са може би най-отегчената и опитна група. Да работиш на едно и също място, години наред, в условия на кризи, безработица, масови съкращения. И тогава къде остава собственото „его“ от всичко постигнато?! Разбира се желаната длъжност или по-висока заплата се превръща във всичко друго – недостижим блян, мираж, тема табу, заровена в дебрите на истинската ни същност?! Е, питам сега кой мечтае за такъв живот – работа без перспектива, работа без нормално заплащане, работа под стрес и всякакви вредни фактори, на които хората са подложени всеки ден.

Именно за тези въпроси решихме днес да поговорим, а те са до голяма степен „пряко свързани с работодателя и методите как да поискаме желаната позиция или повишение на заплатата.

Отдавна отшумяха времената, в който някой се ползваше с облаги, защото е от рода, на „еди кой си“ или, защото има стабилно материално положение. Да, но това правило важи за големите градове на страната, където все още могат да се вземат някакви нормални заплати, а в градове и по-малки населени места, които са пръснати из провинцията посткомунистическият ред все още е на власт.

Предлагаме ви няколко изпитани метода за получаване на желаната длъжност или повишение и ви желаем голяма доза Късмет:

Направете реална самооценка – не говорим за проява на невъзпитание или надценяване на възможностите, но в случай, че сте узнали, че за Вашата длъжност в други компании се заплаща много по-добре, не е грях да поговорите с шефа и твърдо да заявите, че възнамерявате да смените местоработата.
Взимайте инициативи – ако сте уверени в качествата си на ценен кадър, то едва ли има сила, която може да ви спре. Уговорете среща с началника си, а по време на нея и според нагласата му се настроите и вие. Споделете вижданията, мнението и желанията си.
Амбицията има власт – не чакайте шефът ви сам да се досети, че вие сте амбициозна личност. Ако във вашият отдел има хиляди задължения и отговорности, с които вие като един от 100 други едва успявате, то замислете се какво му е на него. Поемете инициативата и припомнете постиженията си до момента; споделете бъдещите си планове; изразете желанията и амбицията си.
Рискувайте, колкото и страшно да звучи – установено е, че хората до 35 годишна възраст са много по-склонни да рискуват, отколкото тези след нея. Не чакайте нито миг повече, дори да не отговаряте на изискването за възрастта. Помислете „трезво“ над нещата – Какво ще загубите и колко може да спечелите, ако не поискате сами желаното повишение на заплатата; заемане на друг, по-висок пост и т.н.
Като финал, нека не забравяме и старата мъдра приказка: „Човек е велик, толкова, колкото са велики идеите му“, ако вашите се спират до тук, то всичко останало губи смисъл.